Bag H.C. Ørstedsværket i Sydhavnen

Her lugter af tomhed.

Nogle vil sige, at det lugter af støv og beton, men her lugter af tomhed. Den forsøger at fyldes ud med en stikkende luft. Det stikker på huden, det stikker i næseborene og fryser min hjerne til. Den isnende kulde kravler ind under jakken og masserer følsomme punkter på ryggen og smyger sig ned ad rygsøjlen.

Så jeg drejer lidt rundt for at få varmen.

Jeg skal se ned mod asfalten for ikke at blive for svimmel, men jeg ved, at oppe i himmellegemernes nærvær er der røgskyer, der oser ud af tre gigantiske skorsten. Stadig er himmelen blå i flere nuancer, da mørket langsomt spiser lyset fra øst. Solnedgangen indrammer skorstenene i rødlige farvetoner langs den vestlige horisont, og man kan skimte solens rester gennem et stålhegn, der afgrænser fabrikkens omegn.

Jeg drejer lidt mere rundt – og på et tidspunkt glor jeg ind i et sort hul, så sort, som maling fra spraydåser kan blive. Hvis man går tæt nok på, kan man ane træets ujævne overflade, ja, malingens udtværinger langs den 170 meter lange graffitivæg. Det sorte hul ligner pupillen af et øje, og lynslag der slår ud mod tomhedens vakuum.

Jeg glor lidt på universets skabelse på væggen og følger evolutionens udvikling panoramisk, som sider der bladres hurtigt, sider jeg blot skimter uden ydre vurdering. I et overvældende sammenstød føler jeg mig klemt inde mellem industrialiseringens kendetegn og universets skabelse, og jeg undres over, hvorledes så meget historie kan være intensivt pakket ind ét sted, men her stadig kan være så tomt.

Vindstødene liver stedet lidt op. Det snurrer lidt i øregangen – lyder lidt som en kølig efterårsdag. Grafittivæggen slutter ved istiden, som om den fremhæver kulden. Mammutterne kunne godt vandre ud af illustrationerne og forene sig med den kommende nattefrost. Fabrikken overfor oser dog den mulighed væk og separerer de to verdener så vidt, at kun tomheden er tilbage.

Christina Steinhauer

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s