Kong Christian den X’s bro i Sønderborg

Trænger du til at blive blæst igennem og fornemme håret, der danser på toppen af hovedet? Længes du efter solen stråler og bare tæer på den lune asfalt? Søger du hav og udsigt, horisont og historie?

Alt sammen er det samlet på et sted. Året rundt. I tide og utide. Udkigsposten på Kong Christian den X’s bro.

Hævet over vandoverfladen med en udsigt, der rækker fra Flensborg Fjord mod syd til Alssund mod nord. Kong Christian den X’s bro, der med sin prægtighed i sommerhalvåret hilser sejlende velkommen og sender dem op ad Alssund, forbi Sandbjerg Gods og videre op forbi Sottrupskov, hvor Nausten og Nydambåden hører hjemme.

Et brændpunkt, der huser så megen energi, intensitet og nærvær. Fra cyklister, der ivrigt træder til for at nå fra Jylland til Als, inden en ny broåbning finder sted, til turister, der i adstadigt tempo passerer broen med deres håbefulde blikke rettet mod  havnegabet og Sønderborg Slot.

Duften af bilos blandes med mågesang og barnegråd fra mødregruppen, der ihærdigt skubber af sted med barnevogne og indkøbsposer.

Så meget liv, så meget kraft og så mange indtryk samlet på et sted, for ikke at nævne historie.

Opførelsen af denne kombinerede bue- og klapbro fandt sted i 1925. I 1930 kunne en stolt Kong Christian den X. indvi den nye bro, der i forbindelse med genforeningen fik særlig betydning for sønderjyderne.

Sommersolen, der varmer asfalten op, så sandalerne synker i. Aner stranden, der er belagt af alle byens unge mennesker og iskiosken, hvis kø snor sig som en slange langs havnepromenaden.

I vinterhalvåret må man nærmest grave sig gennem den sne og slud, som bilerne har skubbet op langs broens fortov. Her gør store støvler underværker, og er man iklædt varmt tøj, så bliver det muligt at nyde udsigten ud over der gråblå sund, der syner koldt og halvt forladt. Enkelte kajakroere har begivet sig ud på det kolde vand og lader deres lange arme ro i takt med vindens sus og skubber is-flagerne omkring sig.

Amanda Sigrid Hallum Bendtsen

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s